Dome1 scaled 1 1024x768 1

Vilka saker du bör överväga när du köper en markis?

En markis är en typ av fönsterbeklädnad som installeras på utsidan av en byggnad för att ge skugga och skydd mot väderförhållanden. Den består vanligtvis av en ram av metall, trä eller annat hållbart material, samt ett tyg eller en styv beläggning som sträcker sig utåt från toppen av fönstret.

Fönstermarkiser är alltmer populära i dagens samhälle. Dessa mångsidiga byggnadsstrukturer finns i olika former, material, storlekar och stilar. Oavsett typ eller egenskaper hos en fönstermarkis kan den delas in i två huvudkategorier: fasta och utfällbara.

Saker att tänka på när du köper en markis

Nedan följer åtta av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer att installera markiser

 1. Materialkvalitet: Se till att fönstertakfoten är tillverkad av högkvalitativa material som är hållbara och tåliga mot väder och vind.
 2. Storlek och passform: Mät noga fönstrets storlek och välj en fönstertakfot som passar perfekt för att ge optimalt skydd och estetik.
 3. Design och stil: Välj en fönstertakfot som kompletterar din husets arkitektur och stil för att ge en enhetlig och attraktiv utseende.
 4. Skuggning och skydd: Se till att fönstertakfoten erbjuder tillräcklig skuggning och skydd mot solens strålar för att minska värme och skydda mot skadlig UV-strålning.
 5. Hållbarhet: Välj en fönstertakfot som är byggd för att klara av olika väderförhållanden och som kommer att vara långvarig och hållbar över tid.
 6. Enkel installation: Kontrollera om fönstertakfoten är enkel att installera själv eller om professionell hjälp kan krävas.
 7. Underhåll: Ta reda på vilket slags underhåll som krävs för fönstertakfoten och se till att det är något som du är beredd att utföra regelbundet.
 8. Pris: Jämför priser och kvalitet från olika leverantörer för att hitta en fönstertakfot som passar din budget utan att kompromissa med kvaliteten.

Typer av markiser

Här finns flera typer av markiser tillgängliga för fönster, var och en med sin unika design och funktionalitet. Här är några vanliga typer av markiser:

Retraktbara markiser: Dessa markiser kan förlängas eller dras tillbaka efter behov. De används ofta för utomhusytor som uteplatser, altaner eller butiksfasader. Retraktbara markiser ger flexibilitet för att justera skugga och skydd mot solen.

retraktbara markiser
retraktbara-markiser

Fastmonterade markiser: Fastmonterade markiser, också kända som stationära markiser, är permanent fästa på byggnadens utsida. De ger en konstant källa till skugga och skydd från väder och vind. Fastmonterade markiser är robusta och hållbara men saknar justerbarheten hos infällbara markiser.

fastmonterade markiser3

Traditionella markiser: De används både i kommersiella och bostadsbyggnader. Den lutande formen på denna markis stöds av metallstolpar. Denna typ av markis ger en klassisk och tidlös look till byggnaden där den används.

traditionella markiser1 1

Kanopytak: Materialmässigt likt det traditionella taket, men det erbjuder en stilren och elegant look med en rundad form som sträcker sig längre från byggnaden. Det används främst kommersiellt och kan hittas utanför butiker, matstånd, restauranger och caféer.

canopy outdoor awning 1

Bullnose-markis: Den är sammansatt av en rundad halvkant som ger en elegant och modern utseende. Det är en av de mest populära typerna av fönstermarkis.

bullnose outdoor window awnings

Kupolmarkis: Kupolmarkiser har en böjd eller kupolformad design som ger ett estetiskt tilltalande utseende till fönster. De återfinns vanligtvis i bostadsbyggnader.

Dome1 scaled 1

Markiser för uteplats: Det är det mest prisvärda och lättinstallerade alternativet, vanligtvis tillverkat av vattentätt tyg såsom vattentätt bomullstyg, canvas eller polyester. Dock är vissa terrassmarkiser inte vattentäta och tillåter vatten att passera genom dem och endast erbjuda skugga. Det är en platt och tunn markis som monteras på en vägg och sträcker sig utåt för att ge skugga och skydd på platser nära poolen där en person bara behöver tillbringa begränsad tid under skuggan.

outdoor patios awning 1

Panorama markiser: Denna lätta markis består till största delen av aluminium och erbjuder oavbruten och fullständig utsikt över utomhusmiljön.

panorama window awnings 1

Fördelar med att ha en markis

Markiser har många fördelar. Det är anledningen till att de är så efterfrågade idag och allt oftare används för både bostäder och kommersiella ändamål.

 • Skapar skydd mot dåligt väder
 • Ger skugga från skadlig exponering för solens UV-strålar
 • Förhöjer byggnadens estetiska tilltal
 • Skyddar utemöbler
 • Förlänger bostadsutrymmen
 • Känd för sin hållbarhet och lite eller inget underhåll
 • Ger avskildhet genom att blockera utsikten från utsidan genom fönster
 • Minskar kylbehovet genom att sänka inomhustemperaturen
 • Känd för sin hållbarhet och långa livslängd
 • Skyddar fönsterglaset från att krossas genom att fungera som ett heltäckande lager

Underhåll av markis

De flesta markiser är konstruerade på ett sätt som kräver lite eller ingen underhåll. Det är dock fortfarande rekommenderat att borsta bort allt skräp och använda en lösning av tvål och rengöringsmedel med lågt tryck för att rengöra ytan samt smörja rörliga ytor med rostskyddsmedel. Det är också en bra idé att torka av markisduken med en mjuk, fuktig trasa. Dessutom bör markiser som innehåller tyg vikas ihop när de inte används för att förlänga deras livslängd.

Slutsats

Sammantaget erbjuder fönstermarkiser en kombination av funktionella och estetiska fördelar, vilket gör dem till ett värdefullt tillskott till alla hem eller byggnader. Med så många fördelar är det inte konstigt att fönstermarkiser är mycket trendiga idag. Om du tar hänsyn till de saker som nämns ovan innan du köper en markis, kommer du aldrig att tvivla på ditt beslut att köpa rätt markis för din byggnad. Om du vill ha expertråd kan du kontakta Pergoflex Pergola som tar hand om alla aspekter från urval till installation med utmärkt kundservice hela tiden.